Mirastan Feragat Sözleşmesi
Hükümden Düşmesi
Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat hükümden düşer. Birtakım mirasçılar doğacak miras haklarından başka bir mirasçının yararlanması için vazgeçmektedir. Bu lehine feragat edelin mirasçının herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde ise feragat hükümsüz hale gelmektedir.
Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat yine hükümden düşer.
Tereke Alacaklılarının Hakları
Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar.
Kural olarak mirastan feragat eden tereke borçlarından sorumlu olmamakla birlikte mirasın açılması anında tereke, borçları karşılamıyor ve borçlar mirasçılar tarafından ödenmiyorsa mirastan karşılık sağlayarak feragat eden mirasçı için tereke alacaklıları talepte bulunabilecektir. Mirastan feragat eden kişi, mirasbırakanın ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan feragati karşılığı aldığı şeyi ve semeresinden elinde kalanı geri vermekle yükümlüdür. Bir karşılık sağlayarak mirastan feragat etmiş mirasçı, mirasın açılmasında elde ettiği karşılık yok olmuşsa bir sorumlulukta söz konusu olmayacaktır.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 528, 529 ve 530.maddelerinde düzenlenmiş ölüme bağlı tasarruflardan kabul edilen mirastan feragat sözleşmesi, feragatin hükümden düşmesi ve tereke alacaklılarının haklarına dair kaleme almıştır.