Güncellenme Tarihi: 07 Kasım 2024
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Olağanüstü İtiraz Yetkisi
Ceza Muhakemesi Kanununun 308 ve 308/A maddelerinde düzenlenmiştir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtiraz Yetkisi
Madde 308 uyarınca, Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re'sen veya istem üzerine, ilâmın kendisine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilir. Sanığın lehine yapılan itirazlarda süre sınırı aranmaz.
İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen Yargıtay ceza dairesine gönderilir. İlgili daire, itirazı en kısa sürede inceler ve itiraz yerinde görülürse kararda düzeltme yapar. Eğer itiraz yerinde görülmezse, dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilir. Olağanüstü itiraz, hükmün infazını durdurmaz.
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısının İtiraz Yetkisi
Madde 308/A'ya göre, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re’sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine yapılan itirazlarda süre sınırı aranmaz.
Sanık aleyhine itiraz yapılabilmesi için karar üzerinde esaslı bir hata bulunması zorunludur. İtiraz dilekçesi, sanığa veya müdafiine tebliğ edilerek, ilgililere iki hafta içinde yazılı cevap hakkı tanınır. Bölge adliye mahkemesi ceza dairesi, itirazı inceleyerek uygun bulursa kararı düzeltir; aksi takdirde itirazı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'na gönderir.
Başkanlar Kuruluna gelen itiraz için, kararına itiraz edilen dairenin başkanı veya görevlendireceği bir üye tarafından rapor hazırlanır ve itiraz kurula sunulur. Başkanlar Kurulu’nun verdiği kararlar kesindir ve dosya gereği için ilgili daireye gönderilir.
Olağanüstü itiraz yetkisi, hukuki denetimin sağlanması ve adaletin temini açısından büyük bir öneme sahiptir.
Bu makale Avukat Hüseyin Bayar tarafından yazılmış olup Bayar Hukuk Bürosu’na aittir. İzinsiz kopyalanamaz veya kullanılamaz.