Hukuka Aykırı Delillerin Hükme Etkisi
Hukuka aykırı elde edilmiş delillerin hükme dayanak yapılması yasaktır.
Soruşturma veya kovuşturma aşamalarında hukuka aykırı elde edilme sebebi ile delil yasağı kapsamına giren delillerin soruşturma veya kovuşturma dışında üçüncü kişiler tarafından hukuka aykırı yollarla mesela işkence ya da özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi elde edilmiş olması da yine aynı yaptırımı doğuracaktır. Bu şekilde elde edilmiş deliller de hukuka aykırı kabul edilmek ve hükümde kullanılmayacaktır.
Mahkeme kararında hukuka aykırı delilleri de göstererek delillerin dosyada olduğunu fakat hükme etkisi olmadığını izah edecektir.
Özetle ifade etmek gerekirse “zehirli ağacın meyvesi zehirli olur” fikri ile delil yasaklarına rağmen elde edilmiş hukuka aykırı deliller ile mahkûmiyet kararı verilemez. Avrupa insan Hakları Mahkemesi hukuka aykırı delillerle verilmiş mahkûmiyet kararlarını adil yargılamanın ihlali olarak kabul etmektedir. Ceza muhakemesinin yegâne gayesi mahkûmiyet değil gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Gerçeğin ortaya çıkarılması için de hukuk kurallarına uymak ve kanunlarla çizilmiş sınırlara riayet etmek günümüzde artık zorunluluk olarak kabul edilmektedir.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR tarafından ceza muhakemesinde karar aşamasında mahkeme tarafından verilecek hükümde delillerin değerlendirilmesi ve yasak deliller hakkında kaleme alınmıştır.