Aile Hukuku
Aile Hukuku nedir?
Aile Hukuku, aile ilişkilerini düzenleyen Medeni Hukuk’un bir alt dalıdır. Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu’ nda evlilik hukuku, hısımlık ve vesayet olmak üzere 3 ana başlık altında düzenlenmiştir. Bu kapsamda Aile Hukukunun ilgilendiği konu başlıklarını, Nişanlanma, Evlenmenin Koşulları ve Hükümleri, Boşanmanın Koşulları ve Sonuçları, Mal Rejimleri ve Mal Paylaşımı, Aile Konutu, Soybağı, Evlat Edinme, Velayet, Çocuğun Nafaka Hakkı, Kadın hakları, Çocuk Hakları, Vesayet, Kayyımlık, Yasal danışmanlık ve Yardım Nafakası şeklinde sıralanır.
Aile Hukuku Davaları Nerede Görülür?
Aile hukukundan doğan dava ve işler kural olarak Aile Mahkemesinde görülmektedir. Fakat bazı davalar kanunda özel olarak başkaca mahkemelerde görüleceği ayrıca düzenlenmiştir.
Toplumun temel taşı olan ailelerin düzeni için yasa koyucular aileyi ilgilendiren tüm bu konularda düzenlemeler yapmış ve uluslararası sözleşmelerle de koruma altına alınmıştır.
Toplum yapısı bakımından Türkiye’de haklar doğrudan sağlanmamakta ve aile bireyleri girmiş olduğu arayışı Aile Mahkemelerinde avukatlar aracılığı ile neticelendirmektedir. Aile bireyi, aile mahkemesinde hukuki uyuşmazlığı avukatsız olarak da çözümleyebileceği gibi uzmanlaşmamış avukat ile de davasını takip etmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Türkiye’de, insanlar aile hukukunun ilgilendiği boşanma, mal paylaşımı, velayet, tazminat ve nafaka gibi birçok konuda hoş olmayan deneyimler kazanmıştır. Aile avukatları ailelerin uyuşmazlıklarını onurunu koruyarak tüm yasal yönleri ile değerlendirmek suretiyle çözüme kavuşturmakta, Aile bireylerince evlilik kurumunun içinde bulunamayan mutluluğu yasal şartları oluştuğu takdirde boşanma ile sağlamaktadır.