Yabancıların çalışma izni, Türkiye sınırları içinde çalışan veya serbest meslek icra eden yabancıların almak zorunda olduğu bir belgedir. 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında düzenlenen bu izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından verilir. Bazı meslekler yalnızca Türk vatandaşlarına özgüdür ve yabancılar bu alanlarda çalışamaz. Ancak, bazı uluslararası anlaşmalar, genel düzenlemeleri geçersiz kılabilecek farklı hükümler içerebilir.Çalışma izni; süreli, süresiz, bağımlı veya bağımsız olarak sınıflandırılır ve her bir izin türü için farklı belgeler istenir. İzinsiz çalışan yabancılara idari para cezası uygulanır. Çalışma izni başvurusu, bir işverenle koordineli olarak yapılmalıdır ve işverenin başvuruyu başlatması ve tamamlaması gerekir.
6735 Sayılı Kanun uyarınca, ÇSGB çalışma izni başvurularını ikiye ayırır: yurtiçi başvurular ve yurtdışı başvurular.
Yurtiçi başvurular, Türkiye’de en az 6 ay geçerli oturma izni olan yabancılar tarafından yapılır. Ancak, eğitim amacıyla alınan oturma izinleri geçerli değildir. Başvurular ÇSGB’nin online sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Yabancı ve işveren tarafından imzalanması gereken barkodlu başvuru formu ile diğer belgeler sisteme yüklenir.
Yurtdışı başvuruları, yabancının vatandaşı olduğu veya sürekli ikamet ettiği ülkedeki Türk elçilikleri veya konsoloslukları aracılığıyla yapılır. Başvuru sırasında gereken belgeler şunlardır:
Çalışma izni başvurusunda etkili olan bazı faktörler:
Yabancının çalışma izni olmadan çalışması halinde: